Piilolinssien lyhenteet – linssipaketin merkinnät

Piilolinssien lyhenteet – linssipaketin merkinnät

Jos piilolinssit ovat sinulle uusi juttu ja linssipaketin merkinnät ovat sinulle täyttä hepreaa, niin selvennetäänpä aihetta hieman. Piilolinsseihin liittyy paljon erilaisia arvoja, mutta jokaisella näistä on tärkeä merkitys. Merkinnöillä voidaan ilmoittaa niin linssien vahvuutta kuin kaarevuuttakin. Arvojen avulla löydät itsellesi sopivat linssit. Merkinnät eivät loppujenlopuksi olekaan niin vaikeita oppia kuin aluksi näyttää. Tärkein on muistaa omille silmille sopivat merkinnät, jotta osaat tilata juuri oikeat linssit.

Piilolinssejä saa tilattua useilta eri verkkosivuilta. Linssit on mahdollista tilata myös automaattisena palveluna, jolloin saat uudet linssit automaattisesti. Näin niiden tilaamisesta ei tarvitse itse huolehtia. Mutta aivan ensin sinun on perehdyttävä merkintöihin ja arvoihin. Lue lisää alta.

Piilolinssien eri arvot

Jotta voit lähteä tilaamaan piilolinssejä itsellesi, tarvitsee sinun ensin tietää muutama arvo. Nämä saat tietoosi näöntarkastuksessa. Kun olet käynyt tarkastuksessa, saat haltuusi erityisen kortin, josta ilmenevät kaikki näköösi liittyvät arvot. Näiden lukemien avulla voit lähteä tekemään piilolinssitilausta.

  1. Kaikki linssien tilaajat tarvitsevat vahvuusmerkintää, joka on merkitty kirjaimin PWR, SPH tai SF. Tämän lukeman arvo sijoittuu -10.00 ja +6.00 väliin.
  2. Toinen aina tarvittava arvo on linssien kaarevuudesta kertova BC-merkintä. Se tarkoittaa linssien takaosan kaarevuutta. Arvo ilmoitetaan millimetreinä ja se sijoittuu välille 8.0 – 10.00 mm.
  3. Kolmas aina tarvittava arvo on DIA-merkintä, joka kertoo piilolinssien halkaisijan. Tämä arvo voi olla 13 – 15 mm. Nämä kolme arvoa vaaditaan aina, riippumatta siitä, millaiset linssit tarvitset.

Kolmen edellämainitun lisäksi on olemassa muita arvoja, jotka kertovat esimerkiksi hajataitosta tai lisävahvuudesta. Molempien silmien arvo täytyy tietää erikseen ja ne ilmenevät piilolinssimääräyksestä. Tarkastellaanpa hieman näitä merkintöjä.

Jos sinulla on hajataittoa, tarvitset niinkutsutut tooriset piilolinssit. Ne eroavat tavallisista piilolinsseistä siten, että yhdessä linssissä voi olla eri kohdissa useita eri voimakkuuksia. Toorisen linssin tunnistaa siitä, että sen pinta ei ole pallomainen vaan asfäärinen. Tämä tarkoittaa reunoja kohti loivenevaa linssiä. Sfäärinen taas on täysin pallopintainen linssi.

Tooristen piilolinssien kanssa sinun tarvitsee tietää hajataiton määrää kuvaava CYL-arvo. Tämä tarkoittaa sylinteriä ja ilmoitettu arvo on dioptreina. CYL-arvosta voidaan päätellä, onko kyseessä liki- vai kaukonäkö. Likinäkö ilmenee arvossa negatiivisena ja kaukonäkö positiivisena arvona. AX-merkintä sen sijaan kertoo hajataiton suuntaa. Arvo on ilmoitettu asteina eli lukema sijoittuu 0 ja 180 asteen välille. Tooriset linssit korjaavat hyvin hajataitteisuutta silloin, kun silmä ei pysty muodostamaan terävää kuvaa epätasaisen sarveiskalvon vuoksi. Hajataitto on hyvin yleistä ja se voi aiheuttaa päänsärkyä, silmien väsymistä ja karsastusta.

Moniteholinssit

Kaksiteho- ja moniteholinsseissä on useampi vahvuus samassa linssissä. Linssit auttavat näkemään sekä kauas että lähelle, joten niiden kanssa voidaan lukea lähellä olevaa lehteä ja katsoa kaukana olevia liikennemerkkejä. Moniteholinssit ovat hieman kalliimmat kuin tavalliset linssit, mutta niistä on suurta hyötyä käyttäjälleen. Mitä merkintöjä moniteholinssejä tilaavan täytyy tietää?

Moniteholinssien tilaaja tarvitsee ADD-merkintää, joka kertoo linssien lisävahvuudesta. Luvun arvo ilmoitetaan dioptreina ja arvo on aina positiivinen. Jos katselet piilolinssimääräystäsi, huomaat OS-, OD- ja OU-arvot. OS merkitsee oikeaa silmää, OD vasenta silmää ja OU taas kertoo siitä, että molempien silmien arvot ovat samat.

Millaisia linssejä on olemassa?

Nyt, kun tiedät, kuinka piilolinssien vahvuudet ilmoitetaan, katsotaanpa, millaisia linssejä on olemassa ja kuinka nämä on merkitty pakkaukseen. Pakkaukseen merkityistä kirjainyhdistelmistä näet, millainen linssi on kyseessä. Alla kerromme hieman, millaiset linssit löytyvät minkäkin merkinnän takaa. Valitse merkintä sen mukaan, millaiset linssit tarvitset. Merkintöjä tuntuu ehkä aluksi olevan liikaa, mutta opit kyllä katsomaan omat merkintäsi nopeasti.

DW-merkintä tulee sanoista daily wear ja DD sanoista daily disposable. Nämä merkinnät ilmaisevat linssien olevan kertakäyttöisiä. Tällaiset linssit heitetään pois käytön jälkeen ja otetaan uudet seuraavana päivänä. Kertakäyttöiset linssit ovat aina puhtaita ja yhtä mukavia
EW muodostuu sanoista extended wear. Tällaiset linssit ovat tyypiltään jatkuvakäyttöisiä, joka tarkoittaa, että piilolinssit soveltuvat ympärivuorokautiseen käyttöön. Linssit pysyvät käyttökelpoisina 14-30 vuorokautta ja niitä hoidetaan piilolinssinesteellä.

FTW eli full time wear tarkoittaa piilolinssejä, jotka voidaan jättää silmiin yön ajaksi. Linssejä kutsutaan myös nimellä yötäpäivää-linssit. FTW-linssit ovat EW-linssejä pitkäikäisemmät. Linssejä tulee hoitaa asianmukaisesti ja niiden käyttöaika on 1-4 viikkoa. Nämä linssit eivät välttämättä sovi kuiville silmille.

RGP-merkintä muodostuu sanoista rigid gas permeable. Tällaiset linssit ovat kovat ja pitkäikäiset. Tällaisia linssejä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun henkilöllä on huomattavan suuri taittovirhe. Linssit sopivat hyvin kuiville silmille, mutta huonona puolena jotkut voivat kokea niiden kanssa epämukavuutta. Linssien materiaali on happea läpäisevää muovia, joten ne ovat terveellinen vaihtoehto. Kovat linssit ovat siitä erilaiset muihin verrattuna, että ne voivat säilyä käyttökelpoisina jopa vuosia.

Linssien muut merkinnät

Linsseissä voi yllämainittujen perusmerkintöjen lisäksi olla muitakin merkintöjä. Linsseihin on ensinnäkin painettu hyvin pienin kirjaimin joko ”123” tai ”OK”. Tämä kertoo siitä, miten päin linssi tulee laittaa silmään. Jos näet linssin pohjalla olevan merkinnän oikeinpäin, on linssikin oikeinpäin.

Toki linssin suunta voidaan tarkistaa ottamalla linssi sormenpään päälle ja katsomalla, onko linssin muoto kaunis pyöreä tai keittokulhon mallinen. Linssin reunat eivät saa olla yhtään ulospäinsuuntautuneet, vaan sen muodon tulisi olla siistin U-kirjaimen mallinen. Varo, ettet likaa piilolinssiä sormillasi. Jos olet laittanut piilolinssin silmääsi väärinpäin, poista se ja puhdista se piilolinssinesteellä. Tämän jälkeen voit asettaa piilolinssin takaisin silmääsi.

Linsseihin voi olla merkitty myös muita merkintöjä. Brand-merkintä kertoo piilolinssien valmistajan. Jos näet linssipakkauksessa merkinnän RX Only, tiedät, että nämä linssit saadaan vain reseptillä. Jos piilolinssit ovat värilliset, on paketissa Color-merkintä, joka ilmaisee linssin värin.

Näiden lisäksi on olemassa muitakin, Suomessa harvemmin käytettyjä merkintöjä. Jos olet ostanut piilolinssit ulkomailta, voit törmätä joihinkin muihin merkintöihin. Tässä artikkelissa on kuitenkin tarkoitus antaa tietoa yleisesti käytetyistä merkinnöistä ja näin helpottaa piilolinssien tilaamista.

Piilolinssinesteet

On hyvä tietää myös piilolinssinesteistä. Jos sinulla on käytössäsi mitkä tahansa muut piilolinssit kuin kertakäyttöiset, tarvitset piilolinssinesteen linssien hoitoon ja puhdistukseen. Neste muunmuassa poistaa linsseihin kertyneet proteiinit sekä desinfioi linssit seuraavaa käyttöä varten. Nesteitä saa ostettua verkkokaupoista, apteekeista ja optikkoliikkeistä. Verkkokauppojen myymien piilolinssinesteiden tuote-esittelyissä on yleensä selkeästi kerrottu, millaisille piilolinsseille neste sopii. Varmista, että neste sopii sinun linssiesi kanssa.

Monikäyttöinen piilolinssineste, josta löytyy merkintä multipurpose solution, on kaikkein yleisimmin käytetty piilolinssineste. Myös vetyperoksidipohjaisia piilolinssinesteitä käytetään paljon.

Nykyaikaiset nesteet ovat tehokkaita mm. bakteereja, sieniä ja sarveiskalvontulehdusta aiheuttavaa akantameebaa vastaan. Niissä on myös kosteuttavia ainesosia ja näin piilolinssit pysyvät kosteana pitkään.

Vetyperoksidipohjaiset piilolinssinesteet ovat myös suosittuja. Ne tappavat tehokkaasti piilolinsseihin tulleita bakteereja. Niiden kanssa tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta ja piilolinssien tulee antaa olla nesteessä 4-6 tunnin ajan, jolloin vetyperoksidi ehtii varmasti muuttumaan vedeksi. Silmiin joutuessaan aine kirvelee voimakkaasti. Vetyperoksidiliuoksella ei saa koskaan huuhtoa piilolinssejä ennen käyttöä. Ohjeita vetyperoksidipohjaisten piilolinssien käyttöön saa optikolta ja ohjeet on ilmoitettu myös pakkausselosteissa.

Muita piilolinssien puhdistukseen tarkoitettuja aineita ovat suolaliuokset ja päivittäiset puhdistusaineet eli daily cleanerit, entsymaattiset puhdistajat ja erilaiset uv-laitteet. Neuvoa ja suosituksia näiden käyttöön liittyen saa optikolta. Jos haluat päästä helpolla, on monikäyttöinen piilolinssineste hyvä valinta.